Prisjämförelse för Bagarens Stora Bakspade
Produktinformation
Bagarens Stora Bakspade är rankad på plats 1 av 3667 i köksartiklar. Bästa pris är 149 kr
Bagarens Brödspade i 4 mm björkfaner
Diameter 37 cm,Total längd 55 cm
Vässad kant
Tillverkad efter ett orginal från Anders Björkman på Hönö
På Hönö kallades och kallas fortfarande en brödspade för "bagefjöl"
Fjölen var ett måste när man bakade de berömda Hönökakorna i den murade vedeldade stenugnen som många av fiskarstugorna var utrustade med
Med hjälp av en baksten och denna bakspade kan man efterlikna gamlatiders stenugn på ett bra sätt
Recept på tjocka Hönökakor:
8 kakor
Ingredienser:
50 g jäst
1 l mjölk
½ dl flytande margarin (eller olja)
½ dl ljus brödsirap
1 msk salt
6 ½ dl rågsikt
17 - 18 dl vetemjöl
Tillvägagångssätt:
1. Smula jästen i en degbunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och häll i matfettet.
3. Lös jästen i lite av degspadet.
4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt och det mesta vetemjölet. Arbeta degen smidig, gärna med maskin, tills den släpper bunken.
5. Täck över bunken och jäs ca 30 min.
6. Ta upp degen på lätt mjölat bord och arbeta snabbt samman den.
7. Värm ugnen till 275 grader och ställ in en plåt eller om du använder baksten bör man sätta på ugnen med bakstenen ca 1 timma innan gräddning
8. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar.
9. Låt dem jäsa på bakplåtspapper på bänken under bakduken 20 - 30 min.
10. Kavla ut bullarna, gärna med kruskavel, till runda kakor, ca 30 cm i diameter. Picka dem även gärna med en gaffel, de vill gärna bli bubbliga annars vid gräddningen. Lägg kakorna, en i taget på varm plåt.
11. Grädda mitt i ugnen i 4 - 5 min eller tills kakan fått lite färg.
Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakduken, så håller de sig saftiga.
Modellnamn: Bagarens Stora Bakspade
Tillverkare: Ej angivet
Kategori: Köksartiklar